dijous, 17 de març del 2016

JORNADA DE VOLUNTARIAT D’ERRADICACIÓ DE SENECI DEL CAP EL DIA MUNDIAL DE LES ESPÈCIES AUTÒCTONES

El diumenge 13 de març vam celebrar el Dia Mundial de les Espècies Autòctones amb una jornada de voluntariat a les vinyes de Can Torres d’extracció de Seneci del Cap (Senecio inaequidens).

A les 9:30h del matí ens vam trobar  11 participants al celler de Can Torres de Vilartolí. Allà vam presentar-nos tots plegats explicant que la IAEDEN tenim un acord de custodia signat amb la finca de Can Torres amb una breu explicació de què és la custodia i una breu explicació de què és Can Torres per part dels seus propietaris. Llavors vam explicar que era el dia mundial de les espècies autòctones i que organitzàvem aquesta jornada d’extracció manual de Seneci del Cap (Senecio inaequidens) i una breu explicació de l’origen i la problemàtica amb el Seneci.


Després d’aquesta introducció vam caminar fins la vinya vella on portaríem a terme l’actuació que consistia en arrancar els matolls de Seneci del Cap que havien crescut en aquesta vinya, que ens aquest moment de l’any encara no estan florits (ni presenten llavors) de manera que és el moment adequat per a arrencar-lo.
Per tal d’evitar-ne la rebrotada, s’ha d’arrencar des de l’arrel, i per aquesta raó ens vam ajudar de guants i càvecs. Aquests exemplars arrencats els guardàvem en bigbags, que alhora acumulàvem en un camionet.
La idea de la jornada era cremar aquests exemplars aquest mateix dia amb el permís de crema que ja teníem concedit, però l’alerta per incendis ens ho va impedir. Per això, els propietaris de Can Torres s’han compromès a cremar-ho un dia que sigui possible.


Tot i que la tramuntana ens va acompanyar tot el matí, el sol va mantenir una temperatura agradable. La predisposició dels participants era molt bona, tot i que teníem edats i perfils molt diferents. Tot el matí va transcorre en un clima molt agradable i amigable.

A mig matí vam fer una parada per esmorzar a les vinyes, on vam degustar el vi i oli de Can Torres, juntament amb pa amb tomata i embotits i així vam agafar forces per a continuar fins a les 14h que vam donar per acabada aquesta jornada.

En total es van arrencar uns 500 kg de Seneci del Cap, aproximadament uns 15 bigbags plens. I vam netejar una hectàrea de vinya dels matolls de Seneci que hi havia.