dimarts, 4 de març del 2014

III Seminari d'agricultura i medi ambient

Aquest any se celebra la tercera edició del Seminari Agricultura i Medi Ambient, un espai de trobada per a les persones dedicades i interessades en el sector agrari, tant per la seva activitat econòmica com per l’estreta relació que té amb el paisatge, els recursos naturals i la biodiversitat. Aquest any, es donaran a conèixer iniciatives que aconsegueixen la viabilitat en les seves explotacions tot incorporant la conservació de la biodiversitat de l’entorn, però també eines i estratègies per a millorar la comercialització diferenciada dels productes.

En la mesura que s’aconsegueixin apropar els objectius ambientals i els econòmics, les explotacions agràries tindran més viabilitat de futur i més acceptació social. Produir en qualitat, en condicions dignes i sense esgotar el territori és una fita per treballar en conjunt. Es tracta, doncs, d’una bona oportunitat per a conèixer nous enfocaments per al sector agrari, que permetin una revalorització d’aquesta activitat. Per tot això,


us convidem al III Seminari d'Agricultura i Medi Ambient que organitzem la IAEDEN i el GOB Menorca els propers dissabtes 15 i 22 de març a l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries. El programa és el següent:


Dissabte 15 de març

  • 2/4 de 10. Recepció, entrega de documentació i cafè
  • A les 10.  Inauguració del seminari
  • 1/4 d’11. Presentació del projecte de custòdia agrària IAEDEN - GOB Menorca, a càrrec de Montse Pascual  (tècnica)
  • A 3/4 d’11h. És possible fer viable una explotació amb varietats locals? a càrrec de Jordi Puig i Cristina Fígols, ambientòleegs i fundadors de l'empresa ESpigall SCP de producció i comercialització. 

L’Espigall S.C.P, empresa que ha apostat per les varietats hortícoles locals, donarà a conèixer les varietats que es cultiven i quins criteris agronòmics, socials i ambientals es tenen en compte. Es farà esment a diversos mites negatius de les varietats locals i s’exposarà el model empresarial de l’Espigall, els canals de comercialització i distribució així com els serveis i les tasques complementàries que realitza.

  •  A 1/4 d’1 h Pausa

  • A 2/4 d’1 h Gestió de l’entorn cultivat favorable pel control biològic. Experimentació i pràctica amb les plantes reservori per a la fauna auxiliar, a càrrec de Borja Camí, enginyer tècnic agrícola
    El control biològic de plagues es dóna de forma natural als cultius, especialment als camps d’agricultura ecològica i integrada. Podemafavorir els insectes depredadors i parasitoides de les plagues mitjançant la gestió de la biodiversitat, introduint plantes que actuen de reservori o bé aprofitant les floracions de les plantes silvestres o les adventícies dels camps. Veurem els assajos i l’experimentació realitzada, i sobretot la seva aplicació a les finques d’horta i fruita.

  •  A les 2.  Pica-pica dinar per als assistents

 
Dissabte 22 de març:

  •   2/4 de 10 Recepció, entrega de documentació i cafè

  • A les 10 h Presentació associació Trenca, a càrrec de Jesús Almarza i Damià Sánchez
    L’associació Trenca ha convertit la recuperació d’uns vells oliverars, amb la producció de l’oli Salvatge, en un dels símbols d’un projecte de desenvolupament rural integral a les Garrigues i d’estratègia de conservació de l’hàbitat.

  • A 2/4 de 12 h Pausa

  • A les 12 h Casos innovadors de màrqueting a empreses agroalimentàries, a càrrec de Gerard Costa, professor titular del Departament de Direcció de Màrqueting d’Esade
    La gestió de les petites empreses agroalimentàries requereix avui una estratègia per augmentar la seva probabilitat d’èxit: una orientació al mercat en la seva manera de treballar.
    Es mostrarà mitjançant casos de petites explotacions de tot Espanya una manera simple de desenvolupar-ho: per què s’ha de fer màrqueting i quines alternatives hi ha; les tres maneres de fer-ho; requisits interns i exemples d’èxits i errors. Permetrà que un mateix pugui comparar el que està fent i veure altres pràctiques d’on treure, no només idees, sinó prioritats de treball de futur.

  • A les 13 h Debat obert entre els assistents

  • A les 2 h Pica-pica, dinar per als assistents




Informació i inscripcions al correu electrònic agroterritori@iaeden o consultant http://agroterritori-iaeden.blogspot.com/
La inscripció és gratuïta però és obligatòria, només cal omplir les dades de la fitxa d'inscripció adjunta.

Aquest seminari s'enmarca en el marc del projecte de custòdia agrària “Cultivant sinergies” un pla pilot de desenvolupament rural del GOB Menorca amb la col·laboració de IAEDEN, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i pel FEADER.