divendres, 22 de novembre de 2013

Estudi sobre la carn de vaca de l'Albera

L’Associació Baussitges d’amics de la Vaca de l’Albera, Agricultura biològica Giner-Dalmau i la IAEDEN -GOB Menorca hem encarregat  un estudi de caracterització de la carn de la vaca de l'Albera a l’IRTA-Monells del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest estudi aportarà recomenacions sobre alimentació i maneig per a la millora del producte resultant.


Per a més detalls podeu consultar la nota de premsa de l'IRTA



dijous, 21 de novembre de 2013

1a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori organitzada per la Xarxa Custòdia del Territori (XCT)

El passat dissabte 16 de novembre vam participar a la 1a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori a Lluçà organitzada per la Xarxa Custòdia del Territori. 



En aquesta trobada vam invitar a en Joan Dalmau  a participar a la Taula Rodona d'Experiències on va explicar quina és la seva explotació, el seu maneig i perquè té un acord de custòdia amb la IAEDEN i el GOB Menorca. Llavors tots plegats vam poder visitar la finca La Font de Lluçà que té una explotació de vedella ecològica i un ecoturisme.
Si voleu llegir-ne els detalls, aquí teniu la crònica de la jornada.

dimecres, 20 de novembre de 2013

1er Simposi de Ramaderia Ecològica

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza el 1er Simposi de Ramaderia Ecològica, els propers divendres 13 i dissabte 14 de desembre de 2013.
Lloc de realització: Escola de Capacitació Agrària de Manresa
Inscripció prèvia aquí.




divendres, 15 de novembre de 2013

Jornada tècnica. Energies renovables en el món rural. Autoconsum individual i col·lectiu

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza una joranda tècnica sobre les energies renovables: Energies renovables en el món rural. Autoconsum individual i col·lectiu.
Podeu trobar més info aquí.

http://www.ruralcat.net/c/document_library/get_file?uuid=a9fa2341-1b84-44be-aa8d-6f051ce8a94e&groupId=10136

dijous, 7 de novembre de 2013

II JORNADA DE LA DONA PAGESA

El passat dissabte 19 d'octubre vam organitzar la II Jornada de la Dona Pagesa a l'Alt Empordà a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries. 


L’acte va consistir en una presentació de l'experiència de Can Maia - Verdures i conserves ecològiques, de Santa Pau (La Garrotxa) de la mà de la titular de l'explotació Montserrat Miralles, que ens va aportar unes reflexions molt interessants derivades de la seva experiència aconseguida al llarg dels anys.
A mig matí durant la pausa vam degustar alguns dels productes generats a les finques de custòdia de la comarca, mentre vam continuar debatent sobre l'elaboració de conserves casolanes. I vam acabar el matí amb un taller participatiu sobre “Dona i Treball en l’àmbit rural” on vam reflexionar del paper de la dona pagesa.
La jornada s’engloba en el marc de la campanya “Un paisatge que alimenta” que du a terme el GOB Menorca amb col·laboració del IAEDEN. Aquest projecte que té com objectiu la col·laboració i promoció de les finques compromeses amb el paisatge empordanès i que desenvolupen una activitat agrària ambientalment sostenible. 
 

dimecres, 6 de novembre de 2013

Jornada de camp a l'Ametlla del Vallès "La conservació de l'agrodiverstitat hortícola cultivada en finques agrícoles"

El passat 25 d'octubre vam participar de la visita tècnica organitzada per la Xarxa Custòdia del Territori a Can Draper (Ametlla del Vallès). 


Vam visitar l'explotació d'horta ecològica de l'Espigall SCP, acompanyats d'un dels seus gestors: Jordi Puig, especialista en ecoconservació d'agrodiversitat cultivada.
Durant la visita vam poder observar les diferents varietats locals recuperades, l'increment de la biodiversitat com a mecanisme de millora de l'estructura productiva de l'explotació, així com també vam debatre sobre les estratègies productives per a maximitzar la venda de proximitat.  A més, vam visitar unes basses d'amfibis situades a la finca de Can Draper recuperades a partir de la signatura d'un acord de custòdia a diverses bandes.
En definitiva, vam poder veure com la conservació de l'agrodiversitat cultivada està emergint com a una estratègia per a la diversificació econòmica de les explotacions agràries, ja que permet una diferenciació en els mercats.  Alhora, vam poder comprovar que incrementa la resiliència del sistema productiu i contribueix a la conservació del patrimoni genètic.