dilluns, 29 d’octubre de 2012

Balanç de la trobada de dones pageses

El passat dissabte 27 d’octubre es va realitzar la I Jornada de la Dona Pagesa a l’Alt Empordà a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries per commemorar el dia de la dona pagesa.
L'acte va consistir en una xerrada de l'experiència de la Mercè Lagrava, formatgera del serrat Gros d'Ossera, una dona que fa set anys va canviar de vida, es va traslladar de Barcelona cap a l'alt Urgell per fer-se càrrec d'una formatgeria artesana amb un bon prestigi, que ella i el seu marit han sabut mantenir. Després de la ponència vam poder tastar els formatges “El Serrat Gros”, “Lo pebrat d'Ossera” i “El tupí”.Després es va celebrar una taula rodona per compartir diferents experiències de dones pageses i debatre sobre la importància del paper de la dona al camp. Hi van participar la Mercè Lagrava, la Rosa Geli, Enginyera tècnica agrícola, cap de l'oficina comarcal de l'Alt Empordà del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i la Barbara Magugliami: Gestora i productora de la finca “Can Torres” que es dedica a la producció de vi natural de taula a partir de raïm ecològic. 


Hi van participar activament una vintena de dones relacionades amb el món de la pagesia, vam conèixer experiències ben diferents i es va debatre sobre l'evolució del paper de la dona en el món rural. També vam reflexionar sobre els canvis soferts en els últims anys i l'augment de la sensibilitat i el foment de l'agricultura ecològica i sostenible de les noves incorporacions a l'agricultura i ramaderia.
En acabar vam realitzar un tastet de productes de les finques amb acord de custòdia. 

dilluns, 15 d’octubre de 2012

I Jornada de la Dona Pagesa a l'Alt Empordà


El proper dissabte dia 27 d’octubre es realitzarà la I Jornada de la Dona Pagesa a l’Alt Empordà  a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries per commemorar el dia de la dona pagesa que és el 15 d’aquest mes.

La jornada s’engloba en el marc de la campanya “Un paisatge que alimenta” que du a terme el GOB Menorca amb col·laboració de IAEDEN,  i cofinançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i pel FEADER. Aquest projecte que té com a objectiu la col·laboració i promoció de les finques compromeses amb el paisatge empordanès i que desenvolupen una activitat agrària ambientalment sostenible.

L’acte consistirà en una ponència de la formatgera Mercè Lagrava de la formatgeria el Serrat Gros a Ossera (Alt Urgell) que elaboren formatges de llet de cabra que ells mateixos pasturen. Els seus formatges són de gran qualitat, han guanyat diversos premis com la medalla d’Or, l’any 2010 al concurs World Cheese Awards pel formatge “ Lo pebrat d’Ossera”.

Seguidament es realitzarà una taula rodona per debatre les Dificultats i potencialitats de la dona al camp.  Aquest acte vol ser un espai de trobada per a fomentar l’intercanvi d’experiències i el diàleg per a reflexionar sobre el paper de la dona al sector agrari.

En acabar la jornada es podran degustar productes de les finques de custòdia agrària.

L’acte és gratuït però demanem a totes les participants que s’inscriguin enviant un correu a agroterritori@iaeden.cat o al 972670531.